Perkara Penting Elak Janin Cacat

Cacat atau tidak janin yang anda kandung sememangnya ketentuan Tuhan, namun begitu anda sebenarnya masih boleh berusaha untuk mengelakkannya. Sekiranya anda inginkan kehamilan yang sihat dan janin yang dikandung sempurna bila dilahirkan kelak, ada beberapa perkara yang perlu diusahakan. Sebaiknya lakukan hal di bawah ini sebelum anda merancang kehamilan sehinggalah anda benar-benar hamil.

bayi 3
✔ Berhenti Merokok
Ramai wanita sekarang yang merokok. Sekiranya anda berhasrat untuk mendapat bayi yang sihat dan sempurna sebaiknya hentikan amalan ini. Merokok ketika hamil akan mengakibatkan bayi yang anda kandung lahir dengan berat badan yang kurang.

✔ Makan Makanan Sihat
Makanlah menu makanan yang mengandungi lima jenis makanan utama yang paling diperlukan oleh tubuh. Setiap hari anda perlu mengambil makanan berupa gandum, sayuran, susu, produk yang mengandungi susu, daging dan protein.


✔ Elakkan Alkohol
Alkohol dan kafein adalah dua perkara yang perlu dijaga oleh wanita yang hamil. Tidak ada kadar alkohol atau kafein yang selamat untuk diambil oleh wanita ketika hamil. Kafein yang terdapat dalam minuman seperti teh, kopi, soda dan coklat juga harus dikurangkan.

✔ Nasihat Doktor
Jangan mengambit ubat-ubatan tanpa cadangan doktor. Mengambil ubat-ubatan tanpa nasihat doktor dengan dos yang tidak tepat akan membahayakan bayi dalam kandungan.

✔ Ambil Asid Folik
Ia penting diambil oleh wanita yang baru hamil. Kajian yang dilakukan menunjukkan pengambilan asid folik sebelum kehamilan mampu menurunkan risiko melahirkan bayi dengan kecacatan otak dan sum-sum tulang belakang hingga 80 peratus.

Carefree BabySumber : Facebook

Semua ibu inginkan yang erbaik untuk bayi yang dikandungnya. Untuk memastikan anak di dalam kandungan sentiasa sihat dan mendapat cukup nutrien, shaklee menyediakan set kehamilan. Bukan bayi saje mendapat kesannya, ibu hamil pun lebih sihat dan bertenaga.

vit ibu hamilSet ini mengandungi:

  1.  esp
  2. vitalea
  3. b complex
  4. vitamin C
  5. ostematrix
  6. Omega guard

boleh baca juga set kehamilan

Segala pertanyaan boleh hubungi saya:

Whatsap/Sms : 019 965 6193

FB : Wan Norasiah

SID : 908037

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge