Cara Mudah Merawat Bell’s Palsy Agar Cepat Sembuh

Apakah Bell’s Palsy? Bell’s Palsy ialah dengan makna mudahnya muka tiba-tiba menjadi senget. Ianya berlaku tanpa disedari dan sesorang yang mengalaminya tidak merasa sakit. sehingga tuan empunya diri pun tidak perasan sehingga ditegur orang lain perubahan yang berlaku. Namun jangan bimbang ianya bukan serangan stroke.
1454639381584
Secara ilmiahnya   Bell’s Palsy ialah lumpuh atau kelemahan otot pada sebelah muka anda. Kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot pada sebelah muka menyebabkan yang sebelah muka anda terasa berat.

Keadaan ini juga menjejaskan deria rasa dan kawalan terhadap penghasilan air liur dan juga air mata. ia datang secara tiba-tiba , biasanya semalaman dan akan pulih sendiri tetapi mungkin mengambil masa.

Walaupun kelihatan tidak serius, namun pesakit perlu berjumpa doktor untuk mendapat kepastian, nasihat dan  rawatan agar ianya tidak menjadi lebih teruk.

Apakah tanda – tanda seseorang mengidap Bell’s Palsy

  • Kelemahan secara tiba-tiba atau kelumpuhan pada sebelah muka menyebabkan ia terasa berat.
  • Air liur kerap meleleh.
  • Mata bermasalah seperti mata berair secara berlebihan atau mata kering menjadi terlalu kering.
  • Kehilangan keupayaan deria rasa.
  • Rasa sakit di bahagian telinga atau belakang telinga.
  • Terasa kebas pada sisi wajah yang terjejas.
  • Kepekaan terhadap bunyi meningkat secara tiba-tiba.

bell palsy

Apakah Punca Berlaku Bell’s Palsy?

Sebenarnya punca Bell’s Palsy tidak jelas. Adanya mengatakan ianya berpunca dari virus herpes atau keradangan

Cara Mudah Merawat Bell’s Palsy

  1. senaman wajah
  2. mengurut dahi, pipi dan bibir dengan minyak atau krim
  3. penjagaan mata – disebabkan mata tidak boleh berkelip atau menutup mata ianya menyebabkan kekeringan. gunakan ubat mata yang disarankan oleh doktor
  4. penjagaan mulut – perlu jaga kebersihan mulut disebabkan air liur sentiasa keluar dan makanan akan melekat
  5. untuk mengelak masalah menelan, makan dengan perlahan dan mengunyah makanan dengan baik.
  6. makanan lembut, licin seperti yogurt juga boleh membantu.
  7. Anda boleh tuamkan bahagian yang terjejas sebanyak 2 ke 3 kali sehari
  8.  Jangan mendedahkan diri di bawah kipas yang terlalu laju atau suhu penghawa dingin terlalu sejuk.
  9.  Hentikan atau kurangkan dulu pengambilan minuman yang sejuk atau berais.
  10.  Ambil makanan yang kaya dengan vitamin B12, vitamin B6 dan zink kerana ia akan menggalakkan pemulihan dan pertumbuhan saraf. Makanan tinggi vitamin B12 termasuk keju, makanan laut, telur dan susu. Sumber vitamin B6 termasuk bayam, lada, tuna, kembang kol, pisang dan brokoli.
  11. Pastikan anda mengambil supplemen tambahan yang selamat, semulajadi dan berkesan seperti BComplex atau Zinc Complex. Ia perlu untuk memastikan tubuh mendapat cukup nutrisi yang diperlukan untuk sembuh.
  12. Cari info tentang penyakit Bell’s Palsy agar ianya boleh membantu dalam kehidupan seharian. Ianya boleh menyerang sesiapa saje…oleh itu bagilah sokongan 200% kepada pasangan yang mempunyai masalah ini supaya hidup tenang dan aman sentiasa.

 

Senaman Untuk Muka

Senaman Untuk Menutup Mata

Vivix Membantu Merawat Bell’s Palsy Sembuh Dengan Cepat

Untuk membantu pesakit Bell’s Palsy sembuh dengan cepat, Vivix Shaklee boleh membantu dengan izin Allah. Terdapat banyak testimoni vivix yang sembuh dari penyakit Bell’ Palsy dengan cepat.

VIVIX RESVERATROL

Testimoni 1

vivix untuk bell palsy

“2 OKTOBER 2015

Saya bangun pagi, sebelah muka dah jatuh.
Tak boleh senyum, mata tak dapat tutup, air mata mengalir macam menangis.
Sakit, rasa tegang je.

Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan stroke. Tapi kelemahan sebelah otot muka.Saya diberi steroid.

Punca UNKNOWN.

Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin, saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

Amalkan Supplement Shaklee:
Vivix
Omega Guard
B Complex
Vitamin E

Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.”

Puan Faiza Suhada

 

Testimoni 2

bell-palsy-dan-slip-disc-600x600

Testimoni 3

img_6317

 

Vivix  Shaklee Pilihan Terbaik

Vivix merupakan minuman kesihatan yang terhasil daripada anggur muscadine, elderberi dan purple carrot. Kombinasi semulajadi ini menghasilkan satu supplemen terbaik dan lengkap untuk membantu memulihara DNA yang sering terdedah kepada serangan radikal bebas.

Ia membantu mempertingkat antibodi dan mempercepat proses penyembuhan Bell’s Palsy.

Jom order sekarang

order

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

whatsapp : 019 965 6193

FB : Wan Norasiah

Page: Rahsia ummi

COD: Kampar – Gopeng – Simpang Pulai – Batu Gajah – Ipoh

8 thoughts on “Cara Mudah Merawat Bell’s Palsy Agar Cepat Sembuh

  1. Saya pun ada sedare pernah kena bell’s palsy ni. Mase tu first time dalam hidup tgk depan mata. Lepas tu kakak dia pun belikan vivix dan alhamdulillah pulih lepas tu

Leave a Reply to Anisha lyanna Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge