Cara Atasi Sakit Slip Disc Pada Tulang Belakang

Tiba-tiba anda rasa sakit? Tiba-tiba anda tidak boleh berjalan? Ramai sebenarnya yang mengalami masalah ini. Bila jumpa doktor, baru tahu anda disahkan mengalami slip disc. Di sini kita dan berkongsi Cara Atasi Sakit Slip Dic Pada Tulang Belakang…

Apa Itu Slip Disc?

Herniated dics atau nama popularnya ‘Slipped disc‘ merupakan satu situasi di mana cakera yang terletak di antara tulang belakang telah terkeluar dari posisi asalnya. Keadaan ini menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa pada bahagian tulang belakang.

 

Tanda-Tanda Awal Slip Disc (Cakera Tergelincir)

Pengenalan tentang SLIP DISC:-

Tulang belakang manusia terdiri daripada 24 tulang individu yang dipanggil vertebra yang disusun di atas satu sama lain.

Di antara setiap tulang belakang terdapat perlindungan, lapisan bulat(tisu perantara) yang dipanggil cakera. Cakera ini mempunyai gentian lembut, bahan seperti gel di dalamnya yang membantu menyerap-hentakan di antara tulang vertebra apabila badan bergerak.

Saraf tunjang berada di tengah-tengah melalui ruang vertebra dan ia amat sensitif kepada sentuhan. Ia mengandungi sel-sel saraf yang menghubungkan otak ke semua bahagian anggota badan.

Slip disc berlaku apabila dinding tisu di sekitar cakera telah bocor. Lalu menyebabkan  cecair seperti gel bahagian cakera membengkak dan meleleh keluar. Walaubagaimanapun, kemerosotan cakera kerap berlaku dari peningkatan usia seseorang.

Tulang belakang manusia terdiri daripada 26 tulang dipanggil vertebra. Antara setiap vertebra terletaknya pad kusyen yang bergetah dikenali sebagai “cakera.” Cakera inilah yang membantu mengekalkan tulang belakang berada di tempatnya dan juga bertindak sebagai penyerap kejutan (shock absorber

Bentuk cakera ini seperti donut di mana di bahagian tengahnya berstruktur “jeli lembut” dan dinding luarannya keras. Slipped disc terjadi apabila bahagian tengah yang lembut itu tergelincir keluar melalui retak yang terdapat di dinding cakeranya. Kebiasaannya, slipped disc ini berlaku di tulang belakang tetapi ada juga kes berlaku di tulang vertebra leher.

“Jeli lembut” ini dipercayai melepaskan bahan kimia yang boleh mengganggu saraf sekitarnya dan menyebabkan kesakitan yang ketara. Terdapat juga kemungkinan cakera tergelincir ini menekan saraf dan menyebabkan kesakitan.

Apa Punca Slipped Disc? 

1- Mengangkat beban / barang yang terlalu berat

2- Membongkokan badan terlalu lama

3- Postur badan yang salah ketika mengangkat beban

4-Kecederaan lama semasa bersukan
5- faktor penuaan

bila sebut faktor penuaan..tu yg penting nye kita ambil.kalsium yang secukupnya. jadi..OSTEMATRIX itu penting…untuk topup kalsium pada tulang kita

Tanda-Tanda Slipped Disc

1) Rasa sakit yang berlaku di bahagian bawah belakang, rasa sakit di bahagian punggung, paha, betis dan, mungkin kaki ini sering dirujuk sebagai sciatica kerana kesakitan dirasai di sepanjang saraf sciatic. Jika masalah slipped disc belaku di leher, sakit biasanya memberi kesan kepada bahu dan lengan.

2) rasa kebas – berlaku di bahagian badan yang sarafnya terjejas
3) Lemah otot – bahagian otot yang dibekalkan oleh saraf yang terjejas itu boleh menjadi lemah, menyebabkan kesukaran ketika berjalan

Ini antara kawasan yang akan terasa sakit


Kaedah Rawatan

Selalunya kaedah rawatan yang disarankan oleh doktor kepada pesakit slipped disc adalah :-

1) Pengambilan steroid – suntikan bagi mengurangkan kesakitan dan mneguatkan otot

2) Rawatan Thermal – mengurangkan kesakitan

3) Fisioterapi – Senaman yang dijalankan bersama pakar

4) Pembedahan – Langkah terakhir sekiranya keadaan pesakit sudah tidak dapat dikawal
jadi..selalunya customer akan cuba cari alternatif dulu sebelum teruskan dengan kaedah rawatan pembedahan

Rawatan Alternatif Rawat Slip Disc Tanpa Pembedahan

 Vivix 

Mengandungi Resveratrol dan berfungsi untuk memperbaiki masalah dalaman sehingga ke peringkat sel DNA. Vivix juga berfungsi untuk membaiki keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slipped disc. Selain itu, vivix sangat penting dalam membantu menyokong kesihatan sendi tulang dan kesihatan dalaman tubuh badan,

 

Omega Guard

Pengambilan asid lemak Omega-3 sangat diperlukan untuk membantu melindungi saraf daripada tercedera . Menurut kajian dalam Journal Of Neuroscience , Omega-3 dikatakan memainkan peranan yang penting dalam pemulihan kecederaan saraf.

Selain itu, Omega-3 berfungsi sebagai anti-flamasi yang terbaik. Sangat sesuai untuk mengurangkan keradangan akibat sakit sendi, membantu melambatkan degradasi tulang rawan dan mengurangkan reaksi keradangan diantara sendi

 

Ostematrix

Sumber kalisum dan magnesium. Magnesium memainkan peranan untuk mengurangkan ketegangan pada sisitem saraf dan gangguan sistem transmisi saraf. Magnesium juga mengelakkan daripada kekejangan otot pada tubuh kita .Manakala kalsium pula melengkapkan kembali kalsium dalam tulang yang telah hilang akibat diserap oleh badan sekaligus menguatkan tulang.

 

B-Complex

Mengawal sress dan melancarkan peredaran darah dengan mengawal darah tersumbat di dalam urat saraf yang menjadi punca kepada penyakit tersebut.

Ikhtiar sebelum menyesal. Tak cuba kita tak tahu tahap keberkesanannya. Pengambilan supplemen ini bukan sahaja untuk membantu dalam masalah slip disc tetapi juga uyntuk meningkatkan tahap kesihatan secara keseluruhan. Usah berkira-kira lagi untuk kesihatan. Tiada yang lebih berharga selain daripada kesihatan yang baik.

TESTIMONI SET SLIP DISC

 

klik saje di sini untuk order online

 

Untuk sembang dan berkongsi cerita boleh klik wasap saya

 

FB : Wan Norasiah

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge