Cara Atasi Masalah Tapak Tangan Kasar dan Mengelupas agar Licin dan Lembut Bak Sutera

Cara Atasi Masalah Tapak Tangan Kasar dan Mengelupas agar Licin dan Lembut Bak  Sutera

Pernah tak anda bersalam dan rasa kelainan pada tangan yang disambut salam. Wah lembutnya tangan dia….atau eh kenapa lain macam tangan nyer….huhu..semua tu persoalan dalam hati yer…Nanti ada yang terasa plak

jari jemari

 

Tangan kasar memang menjadi masalah besar bagi seorang wanita yang sinonim dengan lembut dan licin. Jangan dibiarkan masalah ini berlarutan. Jangan tunggu suami tegur baru nak terhegeh2….sebelum si dia tak selesa nak pegang tangan kita….cepat2 cari petua untuk lembutkan tapak tangan bak sutera gitu.

Punca tapak tangan kasar dan mengelupas

Banyak sebab terjadinya tapak tangan kasar. Antaranya

 1. Eksim adalah suatu kondisi kulit dimana mudah sekali menyebabkan kulit mengelupas. Daerah sensitif seperti jari dapat dengan mudah terkelupas karena gangguan kulit tertentu.
 2. Pancaran matahari yang teruk menyebabkan lapisan kulit mengelupas untuk diganti dengan kulit baru
 3. Suhu dingin yang ekstrem mengurangkan kadar air pada kulit seterusnya menyebabkan kulit mengelupas
 4. Penggunaan bahan kimia contohnya dalam sabun atau bahan pencuci
 5. Mencuci tangan sesering mungkin akan mengarah pada kulit berjumbai dan mudah terkelupas
 6. Penyebab lain seperti alergi, kekurangan vitamin B dan diabetes

Amat penting mengetahui cara2 untuk mengatasi masalah ini. Wanita bukan sahaja perlu memastikan kulit wajah sentiasa licin dan cantik malah tapak tangan juga perlu dijaga dengan rapi. Jom lihat petua merawat tangan kasar.

Cara Mudah Atasi Tapak Tangan kasar dan Mengelupas

 1. Gunakan Air Suam

Rendamkan tangan ke dalam air suam. Ini akan menyebabkan air diserap oleh kulit yang mungkin telah menjadi kering. Ini akan mewujudkan kelembapan pada kulit. Lagi bagus jika ditambah madu dan minyak zaitun

 1. Gunakan Pelembab atau Lotion Secara Konsisten

Gunakan pelembab setiap kali selesai mencuci tangan. Pelembab boleh mengelakkan tangan menjadi kering dan setrusnya tidak berlaku pengelupasan. Sebaik-baiknya gunalan pelembab yang semulakjadi, tiada bahan kimia. Herbal blend Shaklee sangat dicadangkan untuk membantu masalah ini.

herbal blend

 1. Gunakan Mentimun

Cara yang paling mudah ialah menggunakan mentimun. Sambil2 duduk di dapur, ambil mentimun dan sapukan pada kawasan yang mengelupas. Khasiat pada mentimun terkenal sebagai anti peradangan dan penyembuhan kulit.

 1. Gunakan Minyak Zaitun

Minyak zaitun diketahui mengandung omega 3 dan asam lemak esensial lain yang bermanfaat bagi kulit serta seluruh sistem dalam tubuh. Minyak zaitun boleh disapu terus pada kulit atau dicampurkan dengan air suam. Kelembapan kulit akan terjamin.

 1. Jauhi Beberapa Minuman

Jika ingin kulit Anda tetap bersinar dan lembab sehingga tidak terkelupas, maka jauhilah minuman seperti alkohol, soft drink, dan minuman yang tinggi kafein.

 1. Bahan pencuci semula jadi shaklee

Gunakan bahan pencuci yang semula jadi yang tidak ada bahan kimia. Shaklee mempunyai set pencuci yang sememang sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah kulit. Set ini terdiri daripada sabun pencuci, pencuci pinggan mangkuk, pewangi dan pencuci serba guna.

get clean

Namun jika masalah ini berlarutan dapatkan rawatan yang sewajarnya. bertindak segera dapatakan rawatan jangan tunggu ia semakin serius.

whatasap : 019 965 6193

FB : Wan Norasiah

Fanpage: Rahsia Ummi

COD: Kampar – Gopeng – Simpang Pulai – Batu Gajah – Ipoh

 

 

 

2 thoughts on “Cara Atasi Masalah Tapak Tangan Kasar dan Mengelupas agar Licin dan Lembut Bak Sutera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge