Atasi Tulang Rapuh (Osteoporosis)

Tulang perlu diberi makan? Ya!!!kerana  tulang hidup seperti sel-sel atau tisu-tisu lain dalam badan anda. Ia mmang perlu diberi makan. Tulang yang tumbuh sempurna akan menjadikan anda lebih tinggi dan lebih kuat.  Tulang yang sihat juga dapat menyokong badan anda supaya anda boleh menjadi seaktif yang anda inginkan. Kita perlu tahu apakah makanan tulang dan apakah tips atau cara atasi tulang rapuh (osteoporosis)

osteoporosis

Makanan Kuatkan Tulang

Tulang anda adalah keras dan tumpat kerana ia dipenuhi dengan mineral seperti kalsium dan fosforus. Untuk memastikan tulang anda sentiasa tumpat, anda perlu selalu membekalkannya dengan kalsium. Anda juga memerlukan vitamin D, yang membina tulang dan membantu kecekapannya menyerap kalsium.

Tetapi selagi anda mengikuti cara pemakanan yang sihat, anda tidak perlu mengambil pil kalsium atau pil vitamin D. Kalsium boleh didapati daripada susu, keju, makanan bijirin, ikan bilis, kacang soya dan sesetengah sayuran, manakala vitamin D daripada sinaran matahari!

calcium

Tulang Yang Mudah Patah (Osteoporosis)

Anda akan mengalami kepatahan tulang dan kesakitan teruk ketika lanjut usia, jika anda tidak menjaga tulang anda dengan baik sekarang.

Ini kerana tulang anda hanya boleh menyerap mineral sehingga anda berumur lebih kurang 30 tahun. Selepas itu, tulang anda perlu bergantung kepada kalsium dan fosforus yang anda simpan dalam badan anda sejak bertahun-tahun dahulu. Jika tulang anda tidak mempunyai cukup kalsium, ia akan mudah patah. Ini ialah sejenis penyakit yang dipanggil osteoporosis. Penyakit ini sangat menakutkan, kerana tulang-tulang anda akan tiba-tiba patah tanpa sebab, atau jika anda terjatuh sedikit.

rapuh

Cara yang baik untuk menguatkan tulang anda ialah dengan mengambil makanan yang mengandungi banyak kalsium (seperti susu, keju dan yogurt), bersenam selalu dan jangan merokok. Anda harus mengamalkan tabiat-tabiat ini dari sekarang, bukan apabila anda berumur 50 tahun, kerana masa itu sudah terlalu lambat.

Bahaya Osteoporosis

  • Berlaku tidak mengira umur, walaupun kebanyakannya berlaku kepada mereka yang berusia
  • Perempuan lebih terdeah kepada osteoporosis, namun lelaki pun tidak terkecuali
  • Perempuan Asia dan Kaukasia yang berkulit keputihan dan berbadan kecil menghadapi risiko yang lebih tinggi

Supplemen Untuk Tulang

Ostematrix Shaklee

ostematrix

Ostematrix mempunyai kalsium yang isinya paling seimbang memastikan kadar penyerapnnya adalaj 99%.  Formulanya unik dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron.

nutrien-nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalamg endapan sesetengah mineral. kalij telah membuktikan uplemen kalsium akan menngkatkan ketumpatan tulang yang telah berumur secara berkesan.

OsteoMatrix juga terbukti secara klinikal memberikan matriks unik nutrisi penting yang melampaui kalsium untuk membangun dan memelihara kekuatan tulang dan gigi.

selain untuk kegunaan sendiri, alangkah bagusnya jika berikan ostematrix ini  sebagai hadiah kepada orang tua kita. Tambah2 ostematrix mampu mnghilangkan sakit2 urat di bahagian pinggang, belakang dan lain2 lagi. Tidak rugi melabur kepada kedua orang tua kita. insyaAllah…

order

Whatsap / sms : 019 965 6193

Fanpage : Rahsia Ummi

Facebook : Wan Norasiah

SID : 908037

COD: Kampar, Simpang Pulai, Batu Gajah, Ipoh, Perak

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge